
VERANTWOORDING
Jezelf Kennen
Het inzicht in je sterke en zwakke punten zal ontstaan in de mentor lessen voorafgaand de les. Dit inzicht zal ook verworven worden in het punt van evaluatie aan het einde van het leren. Deze tools kan de student terugvinden onder de knop “evaluatie”.
Overzien
De gehele site zal een hulpmiddel zijn voor de student om te zien welke mogelijkheden er zijn binnen het leren. Dit kan zich beperken tot zijn of haar kleur, tot de mogelijkheden die op de site staan.
Vooruitkijken
De student zal begeleid worden zoals weergegeven op zijn kaart welke ondersteuning hij of zij krijgt bij het plannen van taken, tijd en prioriteiten. Dit zal in een afnemende sturing weergegeven zijn middels het doorlopen van de kleuren.
Bijhouden
Het leerproces wordt door de student geëvalueerd aan het einde waarbij de student nagaat wat er geleerd is. De voortgang van het leren wordt bijgehouden in een portfolio of een vorm naar keuze van de student.
Terugkijken
Aan het einde van de les maakt de student een reflectie volgens de instructie van zijn/haar kleur. De hulpmiddelen kan de student terugvinden bij de knop “evaluatie” op de website.
Herhalen
Wanneer de student merkt nog onvoldoende te weten over de lesinhoud op het moment dat de stof behandeld wordt, is het raadzaam de stof te herhalen met behulp van een andere werkvorm. Op deze manier zet hij andere leerstrategieën in om de stof eigen te maken.
De volgende cognitieve leerstrategieën zijn verwerkt binnen de site.
Verdiepen, Structureren, Analyseren, Selecteren, Relateren, Concretiseren, Kritische verwerken en Toepassen.
Jezelf Organiseren
De coaching die de student krijgt bij elke kleur geeft weer in hoeverre de student in staat is om in staat te zijn het eigen leerproces in goede banen te leiden. Dit zal door de docent in een afnemende vorm aangeboden worden, de docent moet coachen om deze vaardigheid in te bedden bij de student.
Omgeving organiseren
Door de student in gesprek te laten gaan over waar hij wil leren, leert de student hoe hij of zij zelf een effectieve leeromgeving kan creëren. In de reflectie en evaluatie zal hij dit punt ook terug moeten laten komen om hierin te leren.
Anderen organiseren
Door de ene keer samen te werken en de andere keer individueel leert de student wat het verschil is in het rendement van leren. Tevens krijgt de student inzicht in wanneer het beter is om samen te werken en wat de voorwaarden zullen zijn om dan effectief te leren. Wat moet ik vragen, organiseren en beïnvloeden bij anderen om een effectieve leeromgeving te creëren.
Jezelf vertrouwen
Het vastleggen van het leerproces middels een evaluatie of reflectie geeft groei, dit leidt tot zelfvertrouwen. Dit kan versterkt worden door de individuele begeleiding binnen de mentor of SLB-uren.
Belang zien
Dit onderdeel is vastgelegd in de docentenkaarten waarbij is uitgewerkt wat de coaching zal zijn die de student nodig heeft. Met behulp van een afnemende sturing zal de docent het belang van leren en de motivatie erachter benadrukken.
Aanboren van motivatie
Binnen deze strategie kan de docent een coachende rol vervullen en deze staat beschreven in de kaarten. De daadwerkelijke motivatie zal vanuit de student moeten komen, hierover kan hij of zij wel in gesprek gaan met de docent of medestudenten.
VERWEVEN IN HET ONDERWIJS
De 21 eeuwse vaardigheden zijn verweven in de werkvormen die bij de kleuren staan en terug te vinden in de leerstrategie.
